
COLLECTIE VEENHUIZEN
ONGOING PROJECT
Collectie Veenhuizen is een social design collectie van producten en diensten geïnspireerd op het gevangenisdorp Veenhuizen. Veenhuizen is een voormalige pauperkolonie die in 1818 werd gesticht in de provincie Drenthe. De ontwerpen die voor Collectie Veenhuizen doorontwikkeld worden, zijn producten, systemen, diensten en ervaringen waaraan verhalen ten grondslag liggen, die eigen zijn aan Veenhuizen.
De projecten die in de collectie een plaats krijgen hebben een verbinding met de geschiedenis en de actualiteit van Veenhuizen. Ze zijn gekoppeld aan de wisselwerking tussen bewoners-gedetineerden, gevangenispersoneel-ondernemers-bezoekers, en de levensverhalen in boeken en verslagen.
Het zijn ook de verhalen van het landschap, de grondstoffen uit het landbouwbedrijf en de tuinen, de locaties, het museum en de monumenten.
Collectie Veenhuizen komt voort uit de samenwerking tussen Provincie Drenthe, Gemeente Noordenveld, Penitentiaire Inrichting Veenhuizen en Design Academy Eindhoven, geïnitieerd door KETTER&Co.
Voor meer informatie over Collectie Veenhuizen zie: www.collectieveenhuizen.nl


LAS_TIG
De Las_Tig fiets is onderdeel van Collectie Veenhuizen, een project van KETTER&Co. De fiets (ontwerp Studio Unitt), wordt ge-TIG-last, gecoat en gemonteerd door gedetineerden in PI Veenhuizen. In het Meester-Gezel traject, dat KETTER&Co met PI Veenhuizen heeft ontwikkeld, kunnen gedetineerden leren TIG-lassen, metaal bewerken, coaten en monteren. Zo worden ze deel van het productieproces van de Las_Tig fiets en kunnen daarmee lasdiploma’s en deelcertifi catenhalen. Dit helpt ex-gedetineerden, een moeilijk te plaatsen groep op de arbeidsmarkt, bij het vinden van werk. Las_Tig is dus niet zomaar een fiets. Het is een fiets met een verhaal; een methode die nieuwe kansen creëert en perspectief biedt voor het leven na detentie.
VEENHUISJES
VEENHUISJES worden gemaakt door gedetineerden in de gevangeniswerkplaats van Penitentiaire Inrichting Esserheem in Veenhuizen. De kaars is afgewerkt met een laagje veen, wat het Veenhuisje de uitstraling geeft van een turfblok.


TURVER
Het water in de sloten van Veenhuizen krijgt zijn goudbruine kleur door het veen dat ondanks de grootschalige turfindustrie is overgebleven. Thomas Trum verwerkte het water tot een inkt waarmee men kan tekenen, schrijven, strepen, schrappen, kliederen, kleuren en… turven.
HET PAUPERHOTEL
Het Pauperhotel is een tijdelijk hotel in de logeerkamers, in een stal, een tent, in een prieeltje of pipowagen of schaftkeet in de tuin van bewoners van Veenhuizen. Zo’n twintig 2-persoons kamers, verspreid door het dorp. De bewoners ontvangen de gasten van het PAUPERHOTEL en kunnen de bezoekers meer vertellen over de geschiedenis en over het huidige Veenhuizen.


OUTKAST
Gevangenis Esserheem in Veenhuizen beschikt over een aantal bijzonder goed uitgeruste werkplaatsen waar gedetineerden dagelijks hun arbeid verrichten. Bij een bezoek aan de werkplaatsen van Esserheem viel het Goof van Beek en Laurentius de Ruiter op dat er veel resttijd was, de tijd na een klus die te kort is om de volgende productie te starten. Voor deze tijd bedachten de twee ontwerpers een modulair kastsysteem dat bestaat uit onderdelen die gemakkelijk tussen de bedrijven door als stopwerk gemaakt kan worden.
DRENTSE DRAB
Drentse Drab is een masker voor handen, voeten en gezicht.
Het voornaamste bestandsdeel van Drentse Drab is Humuszuur. Humuszuur komt voor in het water diep onder de Drentse veengronden en wordt in de Noordelijke provincies uit het water gefilterd omdat drinkwater in Nederland helder uit de kraan moet komen. Maar Humuszuur heeft meer kwaliteiten. Zo heeft het kleimasker van Drentse Drab, gemaakt van oeroud humuszuur en groene klei, een reinigende werking, bevordert het herstellend vermogen van de huid en is bovendien heerlijk ontspannend.
IN DE MEDIA
NOS
2017-02-24
LASTIG KLUSJE VOOR GEVANGENEN VEENHUIZEN
RTV DRENTHE/NOS JOURNAAL
RTV Drenthe maakte een mooie reportage over de Las_Tig fiets op de dag dat we de fiets aan het fotograferen waren in Veenhuizen en in de gevangenis.
Deze reportage is later ook nog uitgezonden in het NOS Journaal.
NPO RADIO 1
2017-01-25
HIPPE ONTWERPEN UIT DE PAUPERKOLONIE
TRACY METZ
NPO RADIO 1, DE OCHTENDEN
In het programma De Ochtend vertelde journaliste Tracy Metz over Collectie Veenhuizen. Ze kondigde de lancering van de Las_Tig tijdens Art Rotterdam aan en legde uit hoe de fiets gemaakt wordt.
Een leuk fragment om even terug te luisteren.
En een uitgebreid artikel van Tracy Metz op haar blog dat overigens zeer de moeite waard is.
BBC
2016-11-30
TRUSTING INMATES / PRISONS FOR RENT IN THE NETHERLANDS
LUCY ASH
BBC RADIO 4 & WORLD SERVICES
BBC Radio bezoekt Veenhuizen
Op uitnodiging van Penitentiaire Inrichting Veenhuizen (de gevangenis) en KETTER&Co (de stichting die onder andere het project Collectie Veenhuizen runt) kwamen een aantal weken geleden twee professoren met specialistische kennis op het gebied van detentieklimaat en de rol van architectuur op het detentieklimaat naar Veenhuizen om daar de twee gevangenissen te bezoeken. Ze waren erg onder de indruk van wat ze zagen en vertelde erover aan een BBC journaliste.
Zo kwam het dat wij BBC Radio 4 en BBC World service mochten ontvangen en rondleiden. Luister hier naar twee mooie reportages over het leven in detentie in Veenhuizen. De plek waar een heel groot deel van de projecten van Collectie Veenhuizen geproduceerd worden door gedetineerden.
Trusting Inmates – BBC Radio 4
NRC
2016-11-08
ECODESIGN VAN OERZOUT EN SUIKERSPIN
NRC
Tijdens de Dutch Design Week verscheen er een artikel in het NRC waarin ook Collectie Veenhuizen beschreven wordt. Het gaat in op de impact die social design kan hebben op bijvoorbeeld een provincie als Drenthe.
VOLKSKRANT
2016-07-04
GROETEN UIT VEENHUIZEN
JEROEN JUNTE
DE VOLKSRANT – MAGAZINE
Op 2 juli 2016 verscheen in Het Volkskrant magazine een artikel over Collectie Veenhuizen.
Lees het hier online terug
Of liever via Blendle
TROUW
2015-08-19
REPORTAGE IN DAGBLAD TROUW
TROUW
Een mooie reportage in Dagblad Trouw over de samenwerking tussen Design Academie Eindhoven en het dorp Veenhuizen. De rol van Collectie Veenhuizen, o.a. kansen bieden aan jonge, afgestudeerde ontwerpers, wordt in dit artikel heel helder uitgelegd.
Het gehele artikel is HIER te lezen.