sif_neighbours_banner

Veins (Neighbours)

Barcelona, 1995

In 1995 opende middenin de Middeleeuwse wijk Gotico in Barcelona het nieuwe Museu d’Art Contemporani, ontworpen door de Amerikaanse architect Richard Meier.

Een gedeelte van de oorspronkelijk architectuur moest wijken voor het witte, kubistische museum, waardoor het lijkt alsof er een ruimteschip is geland tussen de smalle straatjes en de eeuwenoude gebouwen. Het MACBA intervenieert in de oorspronkelijke omgeving waarbij het geen relatie aangaat met de buurt, maar slechts met andere moderne kunstmusea in de wereld.

Het museum biedt uitzicht op verschillende interieurs van de panden rondom het plein, die zo wezenlijk anders zijn dan het museuminterieur dat de vensters een blik lijken te werpen op een andere realiteit.

Irene Fortuyn fotografeerde de interieurs van de buurtbewoners en leende de gefotografeerde meubels om tentoon te stellen in de panoramazaal van het museum samen met de bijbehorende foto als puzzel.

Veins, catalaans voor Neighbours, maakt de grenzen tussen het museum als interventie en haar omgeving duidelijk zichtbaar. De beleving van het museum wordt omgekeerd. Het werk en de situatie vallen volledig samen. Het interieur dat diende als model voor de foto is nu de realiteit van de toeschouwer, terwijl hij zich bevindt op de plek die is geportretteerd in de foto’s.

sif_neighbours_06
sif_neighbours_07
sif_neighbours_05
sif_neighbours_03
sif_neighbours_02
sif_neighbours_01
Related Projects
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.